lovvu Dobbu

Tuesday, March 25, 2025

.: BERBUKA 19 RAMADAN :.

Assalamualaikum

masuk 10 hari terakhir..
linda tak masak sangat.
tapi, takdelah beli pun.
cuma masak tak beriya.

udah kenapa senget nie??
hahaha

nampak tak, nak share masak apa.
tapi, gambar ntah apa-apa.. hahaha

nie hari tu incikSuami ada beli pucuk paku, ada udang sikit.
jadi kita campur lah, jadi lah masak lemak cili padi pucuk paku + udang (incikSuami request)
lepas tu, daging berlengas.
yeay, jadi gak masak nya.
rasenya berlengas tu sebab macam berlengaih lah... hahaha
Alhamdulillah..
selesai..

petang nie masak daging kicap ke..
ada sikit lagi tu.
peti sejuk pun takde lauk dah.
nak beli, kang nak balik kampung pulak.
sudahnya, minta incikSuami beli sekor ayam je.
boleh la untuk esok, lusa.

till then, see ya.

28 comments:

  1. akak tiap hari masak simple. kalau diorang nak meekari ke kuetiaw ke sahur baru masak nasi dengan lauk sangat simple

    ReplyDelete
    Replies
    1. sahur memang tak rajen nak bangun masak...selalunya panaskan lauk2 je..lepas tu spare wrap, senang nak buat wrap simple je...

      Delete
  2. Nak masak apa pula la hari ni?. Hehe tengah memikir ni. Haaa masak lemak cam Linda la hari ni.

    ReplyDelete
  3. Bagusnya kosongkan peti sejuk. Kitorang susah betul hendak kosongkan.
    Ok itu menjadi buat lauk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. peti ais dekat rumah nie satu pintu je kak NA..jadi, kalau nak cuti panjang tu, memang selalunya akan kemas peti sejuk dulu.

      Delete
  4. Sedapnya masak lemak pucuk laku ada udangggg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan ada udang, kita terjunkan lah sekali..sebab pucuk paku nya dapat sejemput je haa

      Delete
  5. dia basah2kan..tu yg belengas tu

    ReplyDelete
  6. Dah hujung2 ni jenuh fikir nak masak apa buka, nak masak apa sahur ...kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sahur linda selalu tambah telur dadar je...
      tak pun buat wrap simple2 untuk anak2

      Delete
  7. Belum try lagi masak daging belengas tu. Jarang sangat beli daging rumah ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang beli setiap minggu...bergilir2 lauk dengan ayam...beli daging froezen je

      Delete
  8. sedapnyaaa...lama tak makan pucuk paku masak lemak..ada udang pulak..huishhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...sama lah, suami yang beli dekat pasar malam...tp tak sama dengan pucuk paku kutip sendiri dekat kampung..hihihi

      Delete
  9. Sedap dooh tu Linda 👍🏻
    Akk pun misi clearkan peti ais minggu ni. Seboleh mungkin tak nak top up dah bahan mentah

    ReplyDelete
  10. Sama la..Dah kekeringan idea ni =)

    ReplyDelete
  11. kita masak ayam goreng belengas aritu share resepi ...nanti nk buat daging or udang pn bole juga..smua nk di belengas kan hehe

    ReplyDelete