lovvu Dobbu

Monday, April 22, 2024

. : RAYA 3 DI TAIPING :.

Assalamualaikum.. 

Raya ketiga hari tu, linda balik umah MIL pulak dekat Taiping.. 
Kan cerita pasal jajaran WCE Beruas - Changkat Jering dah siap.. 
So, kita tekan pedal teruss aje naik highway.. 

Alhamdulillah.. Sampai umah MIL sebelum pukul 1petang..
Kitorg gerak dari Sg Samak dalam kol 10.30pagi..
Kalau laluan biasa, pukul 3 baru sampai.. Lagi2 raya nie.. Hahaha

Lepas Jumaat, incikSuami terus ajak mak beraya... 
Serius, lupa nak snap gambar mak ngan adik bongsu time tu.. 

Dedek tengok tok ngah "ibu, sama macam atok lah" 

Yang nie abang arwah FIL linda.. 
Duduk Selama.. 
Kebetulan ad sorang anak dia baru nak gerak beraya belah suami dia pulak.. 
Yang lain dah selamat gerak.. 

Habis rumah pak ngah, terus gerak nak pergi umah pak long pulak.. 
Rumah pak long nie, area bagan serai lah.. Senang cerita.. Sebab Linda tak tau sangat exact nama tempat tu kat mana... 

Sekali sampai, pak long takde.. 
Kiranya kena scammed lah kan.. 🤣🤣

Jadi, teruskan lah perjalanan.. 
Awal lagi tadi, incikSuami dah terima jemputan ke rumah ex-encik(pencen 17RAMD) dia.. 
Area Changkat Ibol, Taiping.. 

Nama pun raya kan.. 
Jalan jammed merata2, yang siksa nya nak tunggu lepas dari traffic light jaaa.. 
Perjalanan yang selalunya amik masa tak sampai 45min..
Hari raya tu, jadi 2-3jam...
Sabar jelah

Ex-encik incikSuami.. 
CikKoi nie pencen dulu, baru je lah dalam hujung tahun lepas.. 
Dia orang Pahang, isteri dia orang Taiping, jadi diorang memilih untuk duduk Taiping.. 

Dulu, masa berkhidmat, ikot pangkat.. 
Isteri cikKoi, linda kena panggil kak Dila, sebagai tanda hormat.. 
Sekarang dah pencen, sebab dah biasa, panggil kak Dila jugak.. Kikiki
Padahal Linda lagi tua dari kak Dila.. 
Alhamdulillah, ada rezeki, sampai lagi kami nanti... 
Terima kasih jemput kami beraya... 

Sampai lah rumah pukul 10malam..
Kesah raya ke-3 kami. 

Till then, see ya

 

Saturday, April 20, 2024

. : JAJARAN WCE :.

Assalamualaikum 

Cerita raya ketiga, linda gerak balik umah MIL pulak.. 
Kg Sg Samak - Taiping

Perjalanan kali ni terasa juga cepat, sebab lalu lebuhraya WCE baru kan.. 
So, layan lah pemandangan sepanjang jalan nie.. 




Subhanallah, cantiknya pemandangan.. 

Sebelum WCE siap.. Linda balik Taiping pusing lalu Manjung, pantai Remis, trong.. Ambil masa 3jam jugak nak sampai Taiping.. 
Nie WCE dah siap sepenuhnya... 
Dalam 1 jam 30min jugak lah.. 
So, jadi jimat lah masa dekat situ.. 

Tapi, takde lah menyinggah memana.. Kikiki
Selalu kalau lalu Manjung, singgah Lotus lah.. Aeon lah... 
Tak pun dekat Pantai Remis, singgah makan laksa... Kikiki.. 

Nanti kita sambung kesah beraya ya... 

Till then, see ya

 

Friday, April 19, 2024

.: 7 SURAH YANG SEBAIKNYA DIHAFAL :.

Assalamualaikum

Alhamdulilah , berjumpa kita di hari Jumaat..
rase baru je Isnin ritu
cepat betul masa berlalu meninggalkan kita..

saja Linda suka nak share kan
ada yang dah hafal, ada yang belum lagi
semoga sama-sama kita dipermudahkan untuk menghafal dan jadikan amalan membaca nya..aamin


hari nie Tahap 2 sek keb anak-anak ada merentas desa dekat area FRIM tu
jadi incikSuami lah p hanta, lepas hanta dedek, terus lajak ke sana
naseb baik kelas dia Online lagi, next week baru bersemuka (di PERHEBAT Sg Buloh)

jadi, Linda ambik job hanta kak M ke sekolah
kita naik motor je lah kak M
hahaha, habis herot petot tudung Linda
sabar jelah

awal-awal lagi kekanak riang tu dah kabo
"ibu, hari Jumaat merentas desa, dah penat, petang tak payah sek agama ye"
haduih, macam-macam peel
ye la anak oiii, ibu kasik ponteng, confirm dengan kak M sekali ponteng

till then, see ya





 

Thursday, April 18, 2024

. : BERJALAN MASA TIDUR :.

Assalamualaikum.. 

Hari nie terlajak bangun pagi.. 
Pukul 6.05 baru sedar
Sedar sedar, terkejut.. Sebab tido kat bilik lain pulak... 
Dok mikir tak habis habis.. Hahaha

Terus jadi singa lah.. 
Sebab henset kak M tengok malam tadi, ibu dah tetido, tak tahu dia letak mana.. 
Tu yang tak sedar gamaknya.. 
Jadi, tak puasa lah ibu hari ini.. Sebab tak sahur.. 
Dan tiba tiba, lapar pulak... Hahaha

Terus mandi, solat subuh
Lepas tu terus ke dapur.. 

Jadi terhasil lah mee goreng bodo
Ada tauhu goreng, telur pecah, sayur kobis

Ayam masak merah untuk lauk tengah hari anak anak dan bapaknya.. 
Naseb baik ayam tu dah goreng siap siap malam tadi.. 
IncikSuami ada lagi dekat rumah, minta dia masakkan nasi je lah nanti... 

Yang nie breakfast semalam.. 
Roti sardin.. 
Sekali kuah sardin masin daa... 
Lepas berbuka baru Linda rasa.. Hihihi

Alhamdulillah.. Rezeki anak anak.. 
Selagi sempat, kita masak.. 
Tak sempat kita beli.. Hihihi

Till then, see ya

P/s - mula2 linda tertido dekat bilik Mueez, sedar2 dekat bilik Mu'az dengan kak M.. Tanya incikSuami, macam mana boleh pindah bilik? Dia jawab "malam tadi sayang jalan, mata pejam terus masuk bilik mu'az, malas nak tegur tegur".. Iye2 je suami tu pun, ntah betul ke idak cerita dia... Hahaha

 

Wednesday, April 17, 2024

.: WORDLESS WEDNESDAY 14 :.

Assalamualaikum

ibu berdebar
esok dah boleh cek keputusan UPKK 2023


Cara Menyemak Keputusan UPKK di SINI

ibu tak letak harapan tinggi pun
tapi, ibu tetap berdebar

till then, see ya

 

.: DOA KETIKA TURUN HUJAN :.

Assalamualaikum 

Alhamdulillah.. Hujan lebat bermula sebelum subuh.. 
Berhenti kejap, lepas tu sambung semula

Selalunya kalau hujan lebat dekat selayang, nanti dengar lah ada certain area Lembah Klang yang banjir kilat. 
Semoga dipermudahkan urusan semua yang terlibat.. Aamin..



gambar-gambar yang sempat di snap sepanjang perjalanan nak masuk pejabat



mai tepek sekali 
doa ketika turun hujan

till then, see ya




 

Tuesday, April 16, 2024

.: 29 RAMADHAN :.

Assalamualaikum..

eh, terkebelakang pulak entri hari nie..
takpelah, blog kan dah macam diari.
nak simpan kenangan tu + clear memori henset..kikiki

masih beruniform pink ya hari Selasa, 9 April tu
ada kerja jugak dibuat, bukan dok langut sesaja...
Alhamdulillah, bos bagi pelepasan petang..
tapi, tak balik kampung lagi, ajak IncikSuami ke Aeon Kepong

saja berjalan cuci mata
konon nak masuk Kaison, nak cari pewangi untuk pejabat
tapi dah takde pulak stock...

Linda nampak kedai baru Miniso - kliksini
jadi masuk lah cuci-cuci mata
ada banyak pewangi, range RM14-RM30
boleh pilih nak yang mana

lepas tu, ada minyak wangi kecik-kecik, botol comel-comel
bau pun sedap-sedap
range harga RM10-RM50

jadi ini hasil menjala dekat Miniso tu
tak dapat cari dekat Kaison, kita menjala dekat sini pulak
yang botol minyak wangi pink kecik-kecik tu, nak bagi cleaner dekat asrama nie
appreciation gift lah sempena raya nie kan
berkongsi rezeki

eh, ada voucher RM10, boleh terus guna (min spend RM50)
so, jimat RM20
adik cashier tu buat separate bill, bagus, rajen dia,,
terima kasih dik

memang aim D'Laksa nie
so, beli lah untuk berbuka puasa

dah siap-siap nak berbuka, dah azan
tuang laksa dalam kuah, "lah takde telur"
ada laksa dengan sayur-sayur je RM9.90

lama sangat dah tak beli, sampai tak tahu takde telur dalam tu
rasenye dulu-dulu macam ada je telur
dah macam Ah Cheng Laksa, nak telur kena add on RM1 ke RM1.50, lupa pulak dah

adik D'Laksa nie tak beritahu pulak takde telur
aisehh..gagal lah gini
malas nak rebus telur pulak, jadi makan aje lah

Linda memang tak masak apa-apa, sebab nak gerka balik kampung kan
dapur pun dah cabut kepala gas.. 
hahaha, awal kan

till then, see ya

p.s - lupa pulak, ada terbeli seluar kasual RM9 je, apa ntah nama kedai, dah lupa, sekali dia tak buka benda yang selalu diorang lekat dekat baju tu, untuk sensor dia. dah keluar masuk Aeon berbunyi je kat palang sensor tu..Guard tu jeling je Linda tiap kali lalu...naseb baik tak kena tahan. dah kena pergi semula dekat kedai tu, nak unlock sensor tu..

 

Monday, April 15, 2024

.: PUASA GANTI & PUASA ENAM SYAWAL :.

Assalamualaikum

Alhamdulillah, dah masuk raya ke 6 kita
Linda pun dah mula kerja..

ada yang dah mula puasa enam ke??
ke ada yang ganti puasa dulu?


Kelebihan Puasa Enam

            Terdapat hadis yang menunjukkan kelebihan puasa enam. Antaranya:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ اَتْبَعَهُ سِتَّا مِنْ شَوَّالٍ فَكَأَنَّمَا صَامَ الدَّهْرَ

Maksudnya: “Sesiapa yang puasa Ramadan kemudian diikuti dengan puasa enam hari Syawal, maka seolah-olah dia berpuasa setahun.”

Riwayat Muslim, Abu Daud, al-Turmuzi, Al-Nasaie, Ibn Majah, Ahmad dan lain-lain. Imam al-Turmuzi berkata hadis hassan.

 

Ini menunjukkan bahawa maksud puasa Ramadan seolah-olah setiap hari mewakili 10 hari. Justeru, ditambah dengan enam hari Syawal, maka jadilah ia 360 hari. Itulah tafsiran sebahagian ulama.


Niat Puasa 6 dan Puasa Ganti Secara Serentak lanjut di Sini


Kesimpulannya, mengikut pendapat yang muktamad, afdhal seseorang itu menjadikan puasa qadha berasingan dengan puasa 6 pada bulan syawal.Namun begitu, menyatukan puasa qadha dengan puasa enam itu tetap diharuskan dan mendapat ganjaran pahala kedua-duanya mengikut pendapat yang dhaif. Namun begitu, menyegerakan qadha puasa itu adalah sikap yang terpuji dan dituntut oleh syarak terutama kepada sesiapa yang meninggalkan puasa tanpa uzur yang dibenarkan syarak. Semoga kita termasuk bersama-sama dengan orang bertaqwa.


Insya-Allah, kalau dikira perhitungan nya, sempat untuk Linda asingkan puasa ganti dan puasa enam.
hari nie, baru nak mula puasa..sebab baru balik sarang kan..kikiki
semoga berjaya lah hendaknya

tapi, kalau ada kekangan, tak salah pun kita gabungkan..

selalu geng2 perempuan je stress sikit bab nie...hahaha, takot tak dan..nak ganti lagi, nak puasa 6 lagi...

insya-Allah, semoga semua amalan kita diterima oleh Allah, dan semoga dipermudahkan segala urusan kita..aamin

till then, see ya


 

Sunday, April 14, 2024

. : BABY SYAWAL :.

Assalamualaikum 

Masih cerita raya... 

Di petang raya pertama.. 
Adik perempuan bongsu(esah) nie, kena serah diri ke hospital, sebab dah lebih due seminggu.. 
Anak esah ada 3 orang, icha(5tahun),iyan(4tahun),meera(2tahun)
Icha dan iyan tu takde masalah.. 
Masalah kitaorg sekarang meera.. 
Tak nak dengan orang.. 

Haaa... Tepek je ngan abang mueez

Takmo berenggang ngan abang Mu'az 
Nak tengok tv pun, takmo lepas.. 

Siang raya kedua
Linda ad anak segera haaa.. 
Nie lah Iyan nya...
Tapi, dedek jeles weyh... 
Lepas tu, dedek pulak nak duduk ngan ibu.. 

Sampai tetido Iyan jalan beraya.. 

Yeay.. 
Si kecik nie dah discaj..boleh lah singgah nie kang
Baby lahir 2.30pagi raya kedua.. 
Sama ngan abang mueez lahir 2 Syawal
Semoga membesar dengan sihat dan kuat ya baby... 
Esah cakap, last baby lah nie.. Sebab emergency czer.. Eish, seram betul Linda dengar.. 

Alhamdulillah... Baby Boy.. 
Cukup 2 pasang... 

Till then, see ya

Friday, April 12, 2024

. : SALAM LEBARAN 1445H :.

Assalamualaikum 

Baru sempat dan baru ada mood nak update blog... Kikiki



Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Taqabbalallahu Minna wa minkum.

Daripada kami pengantin baru (kahwin 13 tahun).
 

Baju yang sama masa nikah.. 

Alhamdulillah, tahun nie raya pertama di kampung Linda.. 
Wif mak bapak

Lagi dua orang hilang mana tak tau
Nie katanya, sedondon.. Bukan sekayu.. Hihihi

Petang raya pertama, hujan lebat.. Alhamdulillah, sejuk sikit.. 
Jadinya, semua pakat2 tido petang... Kikiki

Kita sambung raya kedua
Linda repeat baju dalam almari je.. 
IncikSuami beli kurta purple, nak matching katanya.. 

Ziarah rumah makcik (kakak mak Linda) 
Bergambar kenangan bersama sepupu dan anak sepupu... 
Antara sepupu yang rapat jugak.. 
Kalau perasan, ada A. Razak kat situ
Kalau orang lama kenal lah nie.. 

Alhamdulillah, rezeki beraya... 
Tapi, sedih mengenangkan Gaza masih dibedil.. Allahuakbar, terasa tak daya nya sebagai umat islam... 
Semoga kemenangan untuk Palestin.. 

Till then, see ya

P.s - raya ketiga, gerak balik Taiping pula.. 45minit je dari Lekir - Changkat Jering.. Lalu WCE



Tuesday, April 9, 2024

. : SYAWAL 1445H

Assalamualaikum 

Semua berdebar menunggu pengumuman raya hari nie.. 
Ramai je yang dah siap memasak hidangan raya.. 
Malas nak fikir, kalau raya.. Alhamdulillah, kalau tak raya, sambung lah puasa.. 

TV gemoks nie jugak berjasa.. 
TV depan tu, dah sambung dengan internet, nak tengok live Tv asyik lah sangkut.. 
Stress kita.. 

Esok hari raya.. 

Linda pulak OTW nak balik kampung.. 
Hari nie, kerja macam biasa.. 
Alhamdulillah, bos bagi pelepasan off petang, tapi tak balik petang pun.. 
Ajak incikSuami merayap dekat Aeon Kepong.. 

Alhamdulillah, tak ramai umat atas highway nie... 
Mungkin ramai yang dah balik start hari jumaat ritu.. 

Selamat tinggal Ramadhan, semoga amal ibadah kita sepanjang Ramadhan diterima Allah... 
Semoga kita semua direzekikan bertemu Ramadhan akan datang.. Aamin2x 

Selamat hari raya juga Linda ucapkan kepada semua blogger... 
Maaf dipinta andainya ada content yang mengguris hati, tanpa Linda sedari.. 


Till then, see ya

. : MOREH DI KEDAI MAMAK :.

Assalamualaikum 

Team belum balik raya... 😂😂
Malam tadi, kita moreh kat kedai mamak
Lamanya tak p lepark mamak.. 

Dedek pilih roti telur
IncikSuami pilih mee goreng mamak

Yang nie Linda punya, roti nan
Tapi, tak habis.. Jenuh tolak masuk ngan air, pun tak jalan jugak.. 
Lagi suku je.. Sayang betul
Padahal berbuka tadi, memang tak makan apa pun.. 

Kesah nya, dah siap masak daging untuk lauk raya... 
Awal kan?? Hahaha
Sebab rinie linda kerja lagi, kang nak masak kat rumah mak semua.. 
Ada yang tak tido sampai pagi raya... 
Sebab kakak kat kampung pun, ada 2,3 menu jugak.. 
Jadi Linda masak lah sesiap.. 
Esok, perangat je... 
Insya-Allah, tu lg sedap.. Hahaha

Till then, see ya

 

Monday, April 8, 2024

.: TIPS BALIK KAMPUNG :.

 Assalamualaikum

semuanya dah mula balik ke kampung ke?
Linda naik ketapi lambat sikit...
tapi, pernah je masa bujang dulu, tengah hari raya pertama baru sampai kampung..
sebab hari mantai tu pun kerja lagi.
masa tu takde transport sendiri, makanya public transport memang esok pagi je lah

Linda nak share sikit tips balik ke kampung
biar selamat sampai kampung, selamat juga harta benda yang kita tinggalkan

yang nie pun jangan lupa
dengar-dengar nya pulang ke arah utara, jalan tak jem sangat, jadi janganlah tekan minyak sakan sangat...
ingat yang tersayang

macam viral baru-baru nie,
kereta waja dan honda dok bersaing atas jalan raya, last2 kereta waja terbabas dan tergolek
kalau melibatkan kehilangan nyawa, dah tak jadi raya, jadi kenduri arwah pula

apa-apa pun, atas jalan raya kena banyak bersabar dan banyak mengalah..
bukan nak tunjuk siapa paling hebat
semoga selamat perjalanan pergi dan balik
selamat menyambut hari raya semua..

till then, see ya



Sunday, April 7, 2024

. : KISAH 27 RAMADHAN :.

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, naseb baik ada bekas tentera platun Semboyan nie.. 
Boleh la nak harap tukar kipas syiling.. 

Kesah nya, kipas syiling rumah bapak nie lama dah tak hidup.. 
Tak tahulah kenapa.. 
Tadi bapak suruh beli kipas untuk gantikan yang rosak tu.. 

Linda tolong angkat2 barang je.. 
Kali nie beli brand Panasonic RM175.. 
Ok lah tu kan.. 

Dok masang bilah kipas yang baru. 
Terlupa pulak tadi nak beli kapasitor sekali.. 
Kot lah yang lama tu rosak kapasitor je.. 
Next kita beli kapasitor, try tukar kan nanti.. 
Mana tahu elok lagi, boleh berpusing kan.. 

Alhamdulillah, setakat sambung gitu je.. 
Boleh la.. Kalau nak repair2, tak expert lagi lah.. 

Till then, see ya

P.s - panas betul hari nie cuaca dekat kampung.. Abang Mueez dah pukul 4 ptg, dah nanges2 sebab panas... Dahaga je tu sebenarnya..Linda suruh lah incikSuami bawak pusing2 naik kereta.. Dapat rasa sejuk aircond, lena haaa.. 

Saturday, April 6, 2024

. : CORNFLAKES MADU :.

Assalamualaikum 

Akhirnya, onz jugak projek kuih raya Linda.. 
Barang beli dah seminggu lebih, tapi tak gerak2 pun.. 
Malam tadi, onz terus.. Sebab sabtu cuti kan.. 
Kalau tido lewat pun takpe.. Kikiki

Buat cornflakes madu je.. 
Malas nak buat kuih2 yang lain tahun nie.. 

Dah lepas midnight, baru dedek offer diri tolong ibu.. 
Sebab ibu suruh dia tido, dan stop main henset... 
Dia tak boleh tido, kalau ibu tak baring skali, sanggup lah tahan mata.. 
Last2 dia tolong ibu.. Kikiki

"naseb baik, adik dah belajar dekat sekolah"
Hari rabu lepas, tadika dia buat projek cornflakes juga, dpt lah 1 bekas.. Dah selesai pun. 

Akhirnya.. Selesai
Punch out 2pagi
Naseb baik dedek tolong ibu, kalau tak.. 
Mau lajak sampai 3pagi..
Hahaha..
Yelah, semua buat sendiri kan.. 

Alhamdulillah.. Dapat lah berbalang2 tu.. 
Boleh lah bagi sorang sikit nanti... 

Till then, see ya

P.s - ramai dah balik kg ke tu? Linda tengah kemas rumah, kemas baju lagi nie.. Hihihi

 

Friday, April 5, 2024

. : SAKA KEDAI HIJAU :.

Assalamualaikum 

Balik kerja, minta incikSuami ambil dekat lobi.. 
Jadi terus lah ke Selayang Mall.. 
Abang Mu'az, Mueez nak makan Shawarma.. 
Sebab tema hari nie gantung kuali, maka kita beli je makanan dekat bazar sekali.. 

Sambil2 tu masuk Selayang Mall, haruslah singgah cuci mata dekat watson.. 
Sekali, tercuci duit sekali.. Hahaha

Skincare ada less 40%
Shampoo badlab tu rm29.20 untuk 2 botol
So, kita sambar lah.. 

Sunscreen wardah tu rm8 gitu, murah sis, expired pun tahun hujung tahun depan..
So grab lah dua.. 
Yanv toner tu rm4 lebih je.. 
Pencuci muka tu pun rm8 gitu je.. 
So, memang perlu disambar lah... 😁😁

Total lost dekat watson rm62.50.. Gitulah
Ok lagi.. Tak sampai rm100.. 
Selalu cnfrm lebih rm100.. 

Till then, see ya


 

. : SOLAT JAMAK & QASAR :.

Assalamualaikum 

Linda nak kongsikan sikit, terjumpa dekat FB tadi.. 
Kita tepek sini.. Senang nak rujuk


“Balik kampung 5 hari boleh solat qasar dan jamak ke?”🧐

Jawapannya adalah boleh! sekiranya termasuk hari pergi dan hari pulang ke rumah (rujuk poster). 

= 1 hari pergi + 3 hari menetap + 1 hari pulang. 

Dalam kitab al-Fiqh al-Manhaji (1/186) menyebut salah satu daripada syarat sah solat jamak dan qasar bagi musafir ialah;

“Tidak berniat menetap SELAMA empat hari di tempat yang dituju SELAIN pada hari mula sampai dan pada hari akan keluar…”

Sekiranya anda telah merancang (berniat) untuk menetap di kampung lebih daripada tempoh seperti di atas;

maka hanya boleh solat qasar dan jamak dalam perjalanan pergi dan pulang sahaja ye. 

📝 Nota musafir. 

✨ 1/ Kewajipan solat atas diri orang yang bermusafir.
✨ 2/ Perjalanan bertujuan baik. 
✨ 3/ Jarak sekurang-kurangnya 2 marhalah (81KM). 
✨ 4/ Menetap 3 hari sahaja, tidak termasuk hari pergi dan pulang. 
✨ 5/ Tidak mengikut imam yang bermukim.

Semoga bermanfaat. 

Kongsikan poster ini kepada sahabat anda yang lain sempena hari raya nanti.❤️

Till then, see yaa

P/s - yang balik kampung hari nie, berhati hati di jalan raya.. Semoga selamat sampai tempat yang dituju..