Assalamualaikum.
Disebabkan manggis yang Linda beli hari tu beso beso.
IncikSuami suruh repeat lagi.
Tapi, kali nie pokok lain agaknya. Kecik kecik sikit.
Boleh la, tak boleh lawan buah mula mula beli tu.
Linda pernah ternampak, cara mudah bukan manggis..
Tapi,dah lupa.
Tiba tiba hari NIE tergerak hati nak cuba.
Nampak tak kelopak dia yang belakang nie.
Selain daripada petanda berapa ulas yang ada dalam tu, kelopak tu juga 'safety pin' yang mudahkan untuk buka manggis.
Tekan je kelopak tu.
Nanti akan nampak rekahan sikit dekat badan manggis tu
Jadi macam nie, kopek lah manggis tu.
Ya Allah, mudah sangat.
Kenapa lah baru tahu?
Ke Linda je yang baru tahu nie.. 🤭🤭🫣🫣
Sebelum dok lepak makan manggis.
Linda dah siap masak lauk tengah hari.
Jadi boleh lah sambung melepak lepak BW pula...hihihi.
Ayam masak kicap.
Ayam goreng malam tadi, jadikan ayam kicap.
Daging goreng kunyit.
Jadi lah agaknya nie.
Pertama kali Linda masak daging goreng kunyit nie.
Sayur, kutip lah dalam lauk tu sorang sikit.
Yang makan sayur tu kang, Linda dengan IncikSuami juga.
Anak4 tak makan sayuran nie.
Till then, see ya.
Biasa budak budak jarang nak makan sayur... taufik sendiri pun mula makan sayur masa Sekolah Menengah.
ReplyDeleteItulah..sayur yg makan pun,di pilih2..
DeleteKannn..mudah je buka macam tu. Ada cara lain cabut dia punya tangkai tu dan tekan. Sedapnya manggis, tak pernah tak manis. Manis je sentiasa. Sedapnya lauk ayam kicap dan daging goreng kunyit tu. Tambah sambal sikit, ngam ni.
ReplyDeleteKalau ada balance lagi manggis,boleh la cuba yang cabut tangkai tu pula..
DeleteEsok pula lah masak sambal..hihhhi
arwah tokwan mmg ajar buka manggis cmtu dulu ehehehe
ReplyDeleteLagi mudah rupanya buka macam tu,memang selama nie tak tahu...hihihi
Deletekebetulan hari ni MZ mkn manggis la...en suami beli pagi td :) rasanya MZ mkn 5 bijik sorang2 hheheheh
ReplyDeleteAlhamdulillah, rezeki nak makan manggis tu..
DeleteSelama ni hanya tau bilangan ulas dalam tu je. Rupanya fungsi lain boleh buka dengan mudah. Ilmu baru nanti boleh cuba.
ReplyDeleteIgtkan Linda je yang baru tahu..hihihi...
DeleteCuba lah nanti..
Musim manggis ke sekaranggg.
ReplyDeleteOhh tekan butang bawah tu jeke. Serious baru tahu
A ah..musim durian, manggis...sat g duku langsat pula.. berguna juga la info Linda cmnie..hihihi..
DeleteNanti cuba lah, tak pun cara sis pHiza ajar tu pun senang juga,cabut tangkai je..
Sedapnya daging goreng kunyit tu. Tiber rasa nak buat jugak ni hehehe
ReplyDeleteHaaa..boleh la tu...
Deleteterus rasa nak pergi makan nasi tgk lauk u ni sis.
ReplyDeletepakmentua soh ambil manggis sebaldi, menantu dia maleh. sebab da bawa duyan sekotak. nanti menantu dia ni ja yg mkn, anak pak mentua balik melaka, daktiga mmg tak harapla nak makan kalo dpt game.
Takpe,nanti anak pak mentua balik..repeat amik lagi...
DeleteTapi,yang paling mahey durian tu...untung dah tak payah beli..hihihi
Oh, kena tekan dekat belakang manggis dulu. Akak terus penyetnya guna dua-dua tangan dan dia akan merekah dan terbelah. Hehe.. akak pun baru tahu. Nasib baik Linda share. 😁
ReplyDeleteIye..Linda pun selalu penyetkan camtu kak..tp kan habis comot² tangan...teringat pernah nampak cara yang mudah,tu yg try n error ..
DeleteSerius senang. Kalau tak ammi selalu dok genggam kat tapak tangan dedua belah pastu tekan
ReplyDeleteHaaa..sama lah,Linda pun penyetkan gitu..tp,kan habis tangan watan pepel² gitu...nie dah tahu cara senang..
Deleteooo tekan bawah tu.. nanti balik nak try lah. Biasa pakai dulu belah tapak tangan. Dah merah-merah kena getahnya.
ReplyDeleteIya kak..nanti cuba,lepas tu satu lagi cara yang sis Phiza share,cabut tangkai nya..pun senang juga
DeleteANak- anak buah akak pun sama x makan sayur..kakak Dania tu dah dari sekolah menengah memang bagi dan paka dia makan sayur..macam- macam la akak bagi tau...kang kulit x cantik susah dapat bopren..nanti nak kahwin kalau muka breakout dan kulit x cantik jadi pengantin x cantik...muahahahahaha
ReplyDeletehahaha...adoi...jadi, dia makn sayur tak sekarang??
Delete