lovvu Dobbu

Wednesday, April 3, 2024

. : BERBUKA 22 RAMADHAN :.

Assalamualaikum 

Alhamdulillah, teringin nak makan pecal.. 

Jadinya menu berbuka kita
Bihun goreng + pecal
IncikSuami singgah bazar beli murtabak

Kuah pecal tu, kita bancuh aje.. 
Beli sesiap yang kering tu.. Teringin nak makan, bancuh je.. 

Style linda dalam pecal, memang kena ad bihun dan nasi impit.. 

Siap lipat baju sebakul pada jam 2.30pagi..
Lama kot tak buat kerja gila macam nie.. 
Orang tahajud, kita lipat baju.. 
Astagfirullahal'azim.. 

Kesah nya, terlena awal.. Sebab teman kak M tido.. Badan dia rase tak sedap dah tu.. 
Sakit tekak, macam nak demam..
Jadi, balik sek agama tadi, dia tido jap.. 
Lepas berbuka, suruh mandi.. Then makan ubat.. Lepas tu Linda temankan tido.. 
Sekali dengan mak sekali tido.. Hahaha

Terjaga, masuk bilik sendiri, tengok dedek tak tido lagi.. 
Suruh dia tido, tengok jam baru pkul 1pagi..
Baru teringat, terlena tak solat Isyak lagi..
Setel solat Isyak dulu, igt nak sambung lena, baru teringat pulak baju kerja nak pkai tak iron lagi.. 
Siap iron baju, terjangkit lipat baju pulak.. 

Dulu, masa anak4 tu kecik2 lagi.. 
IncikSuami kan selalu takde, memang Linda buat kerja rumah 1-2 pagi tu.. 
Pukul 9malam rumah dah gelap, tido kan anak2... Dengan mak sekali lena.. 
Pkul 1 pagi tu, bangun semula.. Kesahkan kain baju nak sidai, nak iron, lipat baju, kemas apa yang patut..

Sebab nya, time anak tak tido lagi, nak buat kerja pun payah.. 
Lepas tu, selagi mak tak baring sama2, diorang pun aktif bekerja... Hahaha.. 
Takdenya mau baring, tido sendri... 

Sekarang, dah besar sikit.. Ada time, dok tunggu jugak ibu temankan diorang tido... 
Kadang2 tu, ibu nie stress jugak.. Hahaha
Kadang2, seronok juga, terasa anak tu masih memerlukan ibu.. Kikiki

Till then, see ya

 

20 comments:

  1. Pecal husband Cie suka. Cie tak suka sangat. Fuhhh sampai 2.30am tu melipat kain kalau Cie terkulat dah tu nak pejam mata ūüėÖ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda mmg suka.. Husband suka sebab pengaruh isteri... Hahaha...
      Eh, yg lipat baju tu.. Terjaga pkul 1pg...bukan dari awal lagi tak tido... Kikiki

      Delete
  2. dok blogwalking rmi plak update menu bihun goreng..aritu MIL goreng bihun utk sahur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah hujung2 nie kak.. Tak tahu nak masak apa dah... Kikiki..

      Delete
  3. Lamanya tak buat bihun goreng. Memang suka bihun goreng ni. Mee sup dan mee goreng dah pernah masak dah untuk berbuka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah hujung2 nie..yg mudah2 je...lg pun kena kosong kan peti ais kan..nak balik kg...kikiki

      Delete
  4. wahhh sedapnya pecal! feveret Abah Ana juga pecal tapi pecal kami takda nasi impit & bihun hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat linda, area sabak bernam tu..pecal memang kena ada bihun dan nasi impit...lepas tu sayur sayuran hijau

      Delete
  5. Adehhh...Tgk baju terigt baju dlm bakul dkt rumah ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakul kita dah penuh balik haaa...sebelum balik kg, kena clear dulu...hahaha

      Delete
  6. Akak pun dah lama x akan pecal..pernah beli x kena plak dengan selera kuahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. linda selalu beli yang kering je, beli dekat kg..sebab memang dah taw rase dia mcm mana...

      Delete
  7. Sedapnya pecal. Senang dah ada ready made tinggal bancuh dengan air panas je kan. Unik tu siap ada bihun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa...pecal yang Linda kenal memang ada bihun + nasi impit..jadi masa mula2 keluar kawsn, tgok pecal ada tahu, tempe bagai...ku conpius jap...hahaha

      Delete
  8. MZ biasanya curi2 masa lipat baju biasanya time subuh hahhah lps siap mandi dan solat sambil2 tunggu my boys bersiap nak ke sekolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda tak sempat lepas subuh tu.. Sebab kalut masak lauk tengah hari sekali... Hihihi..

      Delete