lovvu Dobbu

Monday, December 4, 2023

.: DAY 24 - LESSON LEARNED :.

 Assalamualaikum

meh lah sambung 30 hari cabaran menaip
walaupun dah lebih 30 hari nie
kita ikot je by hari yang kita taip topik cabaran nya
cepat ke lambat ke..jnji siap
suka suka je kan

ğŸž PENGAJARAN ğŸž

susah betul nak terjemah dalam Bahasa Melayu
tp itu lah.. point utama nie pengajaran


sepanjang 35 tahun hidup nie
tentulah pembelajaran dan pengajaran cikpuanLinda paling utama daripada ibu bapa 
mereka yang banyak mendidik kita
mungkin ibu bapa cikpuanLinda tiada pekerjaan gah seperu ibu bapa orang lain
tetapi, apa yang mereka lakukan dalam hidup mereka semua tu jadi sumber inspirasi buat cikpuanLinda

mcm bapak cikpuanLinda, sekolah rendah pun x habis, tp Alhamdulillah boleh membaca dan mengira
yang paling salute nya..
bapak kerja sebagai pengawal keselamatan je
tp, dia mampu utk membeli tanah yang berekar2
tentulah susah payah nya mcm mana..
cikpuanLinda pun tahu dan alami

tp anak2 xd lah yang berjaya sangat pun 😅😅
setakat boleh bekerja menyara keluarga sendri je lah
sekali sekala dapat support mak bapak makan luar tu pun Alhamdulillah

lepas tu pengajaran yang cikpuanLinda belajar
jangan sayang orang lain melebihi kita sayang diri sendri
ada lah kisah silam nya... kikiki

lagi satu nak share
jangan tunjuk perangai tak elok depan anak-anak
mmg yang itu anak-anak akan folo habish
kalau yang baik2 kita tunjuk tuh, makan tahun nk folo..hahaha

nie cerita dia masa cikpuanLinda baru ad anak 2 orang
beza 2 tahun sorang kan
jadi anak sulung 2tahun lebih
yang no 2 di awal umo setahun
baru dapat kaki, tgh explore sana sini

cikpuanLinda plak duduk nun kt melaka ngan incikSuami je
paham je lah keje incikSuami tu cmne
jadi banyak masa cikpuanLinda ngan anak2

dan masa tu cikpuanLinda cepat naik angin, anak2 beso tu bukn faham apa kan
kita nie penat bagai, anak2 buat perangai, tiba asyik nak marah mengamuk je
tp x smpai lah tahap memukul anak2
yang cikpuanLinda buat, melepaskn kemarahan tu pada brang2
campak kereta mainan anak2...ketuk meja dengan hanger...
anak2 tgok dan terdiam, yang cikpuanLinda kesal..
anak no 2 tu yg folo
masa dia fasa umo 2-5 tahun tu, mmg dia mcm tu, cepat marah dan masa dia marah tu, dia akan baling apa shaja yang dia pegang
tp cepat panas, cepat cool jugak
bila cikpuanLinda nmpk yg tu, terus teringat kita buat mcm tu jugak..
Allahuakbar, luluhnya hati , terasa gagal sebagai seorang ibu.. 😣😣

tp naseb baik cepat sedar, masa no 2 tu ad adik..
cikpuanLinda dah sedar lah kelemahan dan kekuatan mak2 tu kat mana..hahaha
apa yang cikpuanLinda boleh hadap..
apa yang x mampu hadap...

tp sebenarnya, smpai hari nie masih belajar menjadi parents yang baik
tak pernah berhenti belajar

till then, see ya



20 comments:

  1. Replies
    1. Mcm upin ipin je mummy.. Hihihi... A ah.. Betul sgt semua tu kan..

      Delete
  2. Bab jgn tnjuk marah dpn ank betul...nak kawal tapiiiii memerlukan kesabaran yang tgi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdg2 mmg kne tepuk jugak... Bagi beringat skit... Hahaha

      Delete
  3. itulah.. kekadang marah anak bila bersikap yg kita x suka tp rupanya dia ikut apa yg kita buat... sedihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Mim... Semoga anak2 redha kita sebagai ibu bapa dia.. Bukn setkt kita je yg kene redha dgn anak2...

      Delete
  4. Harga tanah dulu-dulu sangat murah.. sekarang mmg susah nk dapat harga tanah yang murah... yer tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk kata murah, bg org yg dulu keje lawyer.. Boleh lah.. Org tua kita kerja guard biasa je.. Gaji sebulan rm200 lebih je masa tu...

      Delete
  5. Salute dgn org zmn dulu kan. Mcm2 yg terpaksa mereka lalui utk membesarkan anak2.
    Menarik pulak tajuk ni.. macam ai nak curik je buat tajuk entri. Hihi. Wait for my version ye. Tgk lah nanti klu rajin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. Org dulu2 sgt rajen, org skrg pun rajen jugak..
      Hihihi.. Boleh, buat tajuk entri nanti.. Nk tgu jugak nie.. Masing2 punya penulisan lain2

      Delete
  6. agreed sgt2!! thanks for sharing ur experience

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2... Masing2 ad perjlnan hidup masing2 yg boleh kita jadikan iktibar dan pengajaran

      Delete
  7. betul sangat part jangan tunjuk depan anak. Anak-anak ni mengikut je, role model konsepnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah.. Tp yg baik2 x nmpk pun ngikut... Hahaha...
      Insya-Allah... Learning process ibu bapa pun on going je

      Delete
  8. belajar ni dia xde had, sampai bila-bila pun, setiap hari kita belajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu nieyl.. Hr2 ad je benda baru kita belajar... Yg tak formal lah

      Delete
  9. Ammi rasa perangai suka marah ammi menurun kat no.3 sbb masa dia membesar kakak dna abg dah semakin banyak akal yg sentiasa buat ammi jadi singa.

    Yg paling tak tahan bila dia libas2 pintu toilet dgn rotan sbb mmg ammi slalu buat pun bila anak mandi pastu tak reti2 nak keluar dr bilik air

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...tulah , diorg perati je...tp geram pulak..yg negatif tu, laju dia amik..yg baik2 lambat plak nk absorb...hahaha

      Delete