Assalamualaikum
Hari nie baru berkeyakinan nak buat popcorn..
Lama dah beli bertih dekat kedai eco..
Nak ajak mengkopi dekat luar, bajet dah ciput nie..
Jadi ibu buat popcorn ler..
Beli kat kedai eco ja
Dalam 4 gengam cikpuanLinda letak
Basuh dulu dan toskan
Bila dah start kembang
After a while, kembang dah semua
Caramelnya..
Pakai brown sugar + margerin sikit
Tuang atas popcorn yang kembang tadi
Clear
Nampak sangat dah lama tak pergi tengok wayang... Hahaha
RESEPI POPCORN MENGGUNAKAN OVEN :
1. Letak bertih jagung dalam tray (dalam 3-4 gengam).
2. Set suhu 180-200°c, 10-15 minit
3. Kembang semua, keluarkan
4. Cairkan gula untuk karamel nya
5. Tuang atas popcorn tadi dan gaul rata
6. Boleh terus dimakan
Baru pertama kali buat, dah keluarkan resepi...
Kemain cikpuanLinda... Hahaha
Till then, see ya
Alhamdulillah. menjadi dengan cantik popcornnya.
ReplyDeleteAlhamdulillah... Boleh buat lepas teringin... Hihihi
DeleteLyn smbil tgk Netflix
ReplyDeleteLepas tu x taw pilih cerita apa... Semua slow stating... Last2 ibu tgok cite korea lah
DeleteLebih puas kalau buat sendiri kan
ReplyDeleteTaw xpe SR... Tak makan modal sgt... Kikiki
DeleteBuat sendiri lagi best... yg kat panggung tu manis sangat!
ReplyDeleteA ah.. Tulah, tp anak2 kabo x manis sgt... Tak sedap katanya, tp tetap habis juga
DeleteSaya pernah buat popcorn guna kuali tapi susah nak bajet dah kembang semua atau belum sebab penutupnya opaque. Masak guna oven tak pernah saya cuba lagi
ReplyDeleteNak guna kuali, takde penutup besar.. Jd option nya oven je lah... Nk guna AF, takot tersangkut dekat coil dia... Hahaha... Tgok kt u tube, pkai AF je
Deletefirst time tgk guna oven ni. cam best je kan. nanti nak try. besar lagi tempat popcorn tu berjogetkan, tak risau sesak
ReplyDeleteKikiki...tp,better buat yang kosong je.. Lepas dah siap yg kosong nie, try buat bersalut pulak.. Dia x jd kembang sgt, lepas tu kalau kembang pun, caramel nya maken hangit.. Nie linda try n error ja, sebab kt umah xd penutup kuali... Jd x taw nk tutup kan dengan apa
DeleteTak pernah wat sndri..ada jual di eco ye..kena cari ni
ReplyDeleteLinda pun 1st time buat sendri... X taw apa nak dikunyah dah...hahaha...
DeleteA ah, dekat eco sini memcm ada.. Barang2 kering pun Insya-Allah semua ada
buat sendiri puas makan tu
ReplyDeletebaru tahu cara2 nya...lepas nie boleh improvise lagi...hihihi
Deletewaa pandainya u buat!! terbaekkk
ReplyDeletegeram tgok org lain buat...tp tulah, x pndai lagi nk sira...next time boleh cuba lagi
DeleteNampak lebih mudah guna oven berbanding kuali. Boleh cuba ni nanti.
ReplyDeleteboleh try nanti...linda nk pkai kualai, tp xd penutup beso, jenuhh nak tangkap popcorm pulak nanti...hihihi
DeleteTak pernah terfikir nak guna oven.. :)
ReplyDeleteLinda sebab ad oven je nie kt umah... Tu yg try...
DeletePernah buat dan masak sendiri..tapi gak terlalu mengembang😁tapi pakai teflon
ReplyDeletebelum cukup panas kot..
Deleteammi punya bertih jagung ni rasa dah bertahun dalam bekas tipu2 tu. dari duduk kl membawa ke pindah balik seremban. masih duduk dalam bekas yg sama tak bergerak. Ahaksss
ReplyDeletehahha...tgok ammi...kot2 expired dah...
DeleteBakar dalam oven tu mesti mahu meletup-letup dalam tu kan? Tapi apapun memang teringin nak buat popcorn versi sendiri bila memandangkan meletup-letup tu tak jadi terus nak buat.. ahaks.. 😁😂🤣
ReplyDeletehahaha...dia letups letups manja je dalam oven tu...tak perasan pun...
Deletelps ni bleh buat mcm garret popcorn pula. ada almond bagai😀
ReplyDeletesudahnya, ibu je lah yg kena telan almond tu...kikiki..terus teringat biskut almond london tu...dedek ritu makan biskutnya aja, almond nya di masukkan balik dlm balang, dah lah homemade,almond seketui2...hahaha
Delete