lovvu Dobbu

Wednesday, September 11, 2024

.: MELINJO @ BELINJAU :.

Assalamualaikum

ahad lepas kan family datang rumah
mak bawak kerepek emping nie sekali

sedap betul, lama tak makan..
rasa dia pahit pahit lemak gitu..
tapi yang nie dah perasakan, ada lah pedas pedas manjahh gitu

mesti ada yang tak pernah dengar Emping Melinjo nie
baca SINI 

nie lah bahan nya
emping tu diperbuat daripada buah nie lah
daun yang muda and buah nie pun boleh masak bening je..
linda dari kecik memang dah kenal sayur nie..
kalau linda, panggil "Godong Soor" 😅😅 lebih kurang gitu lah bunyinya...bila bahasa jawa nak di melayukan..jenuh nak pilih perkataan...hihihi
tapi, linda tak suka daunnya, suka kutip buah nya...
kulit tu kita buang, lepas tu macam ada kulit keras sikit, pun buang jugak, baru lah jumpa isi dia dalam tu...sedapnya...
kalau tak buang pun boleh..gigit je semua..
tapi, budak budak kan... kulit tak nak makan... 😂😂

haa... ini lah kejadian emping melinjo tu
ada je jual kalau dekat kampung
dekat bandar nie tak pernah pulak nampak lagi..

rupanya, dedek pun layan jugak makan...
sedap lah tu..
nanti cari dekat shopee, mesti ada...hihihi

till then, see ya

22 comments:

  1. lamanya tak makan...sedapnya lemak2 pahit tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan...mengunyah sambil tengok TV, sekali habis..hahaha

      Delete
  2. ralit mkn keropok nih..pahit2 manja...cantik buahnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..pahit2 manjah...kikiki
      dulu masa kecik2 ada lah pokok nie tepi rumah, skang takde dah

      Delete
  3. Replies
    1. a ah...kalau merah kulit nya, dah masak...tp tetap tak boleh makan mentah2...hihihi...

      Delete
  4. Rasa macam pernah makan ada orang bagi.

    ReplyDelete
  5. kat kampung ammi di Banting ada pokoknya dulu. Kalau balik kampung arwah mama bawak balik buahnya nanti arwah makcik lah yang akan ketuk2 pastu ayatnya "Jah, nanti goreng ye, aku nak".

    Aterrrr kalu goreng tak bagi wak apa ke he nye wakkkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...mana lah tahu..nanti kelalen nak bagi wak nya bila dah siap goreng...

      Delete
  6. Lama tak makan keropok ni, jumpa kat kedai2 tradisional sahaja.

    ReplyDelete
  7. ari tu MZ try mkn masa lunch kat dorsett hotel tu..emm tak leh nak abihkan wpun sekeping sbb ada rasa pahit2 tu..tak kena dgn tekak MZ laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.. Ada orang memang tak leh go... Hihihi...citarasa berbeza...

      Delete
  8. Akak suka ni wat kudapan.. dulu masa kecik kerap tolong nenek kutip buahnya.. lepastu rebus, ketuk sket kulitnya tanggalkan. Lepastu ketuk² isi bagi 'gepeng'. Jemur, keringkan dan bolehlah digoreng. Renyah juga tapi dah gitu caranya. Sekarang beli je yang kering balik boleh terus goreng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama tak dengar perkataan gepeng tu... Hihihi..
      Linda tak pernah pulak buat kerepeknya, memang mak buat masak "jangan bening" je...

      Delete
  9. Tak berapa nak berkenan sangat dengan kerepek ni sebab ada rasa pahit2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah.. Mostly tak suka sebab ada rase pahit2 tu...

      Delete
  10. Di sini banyaaaaak sangat 😄😄😄. Ada emping yg manis, original, atau pedas. Saya sukaaa, tp jangan banyak2. Krn buat asam urat 😅

    Kalo buahnya biasa dimasak dalam sayur asam, sayuran khas Sunda (Jawa barat)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di sini, kalau dia kampung2 ada lah jumpa.. Di pekan2 susah sedikit...
      Kak linda biasa nya makan di masak bening je

      Delete
  11. ms budak2 dulu kalau tolong kat rumah kenduri kahwin selalu laa tuan rumah hidangkan keropok ni dgn kopi o. x suka betul sy. 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi.. Dulu2 tak suka juga.. Maken berumur nie.. Syiok pulak makan...

      Delete