Tuesday, October 8, 2024

. : KARIPAP INTI KELEDEK :.

Assalamualaikum 

Menu sarapan hari nie..
Karipap inti keledek... 
Rajen betul menguli, mengekelepet karipap subuh subuh hari... 

Inti nya linda dah masak siap2 malam tadi.. 
Jadi pagi nie awal sikit bangun, nak buat kulit dia..
Sebelum dan sesudah goreng
Maafkan bentuk dan klim yang ntah pape.. Hihihi..
Setahun sekali baru nak jumpa karipap buat sendiri.. Gitu lah rupanya

Ada lebih, kita goreng kan sikit, lepas tu simpan lah... 
Banyak sangat pulak nak goreng semua tadi.. 
Boleh lah buat habuan esok pulak.. 

Doh tepung nie pun ada extra.
Kalau rajen, kita nipiskan dia.
Buat lempeng ke.. Roti puri ke.
Ehhh.. Ikot lah nak jadi apa pun.
Boleh la nie untuk sekali ngap.

Alhamdulillah, puas hati makan karipap buat sendiri... 

Till then, see ya

 

22 comments:

  1. Rajinnya Linda buat karipap time hari bekerja 👍🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila mood dah sampai.. Kena terus buat.. Jangan tangguh2... Kikiki

      Delete
  2. Replies
    1. Itulah.. Diri sendiri pun terkejut dengan kerajinan sendiri.. Kikiku

      Delete
  3. goreng separuh masak boleh frozen tu simpan. sedapnya karipap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah... Simpan lah dalam peti sat.. Buat esok ke.. Lusa ke..

      Delete
  4. Rajin rajin.... Tak pernah lagi rasa isi keledek.. kalau kentang biasa la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda memang biasa buat keledek... Isi nya manis sikit... Kalau kentang, mcm tak sedap pulak... Hahaha

      Delete
  5. rajinnya..LM dah lama tak buat sebab malas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu setahun lagi lah baru rajin semula... 🤣🤣

      Delete
  6. Tak pernah buat karipap ni Linda.....akak selalu beli je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menjak dok jauh dr family, yNg teringin semua buat sendiri... Dulu pernah buat kuih getas... Tp, sekali jelah.. Kikiki

      Delete
  7. Lamanya tak mengelim karipap.
    Inti keledek memang sedap ni Linda, manis gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah...betul...dah selalu buat guna keledek, pakai kentang tak sedap pulak rasenya...hihihi

      Delete
  8. Awalnya saya bingung, karipap itu apa ya?
    Saya lihat fotonya disini, terus googling...oh rupanya karipap itu kalau disini namanya pastel...

    Salam,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh.. Lain sungguh namanya... Kalau pastel itu..yang linda tahu "warna pastel = warna lembut"... Hihihi

      Delete
  9. Keledek itu ubi kan ya kak? Belum pernah coba karipap isi keledek. Kalo ke Penang saya beli karipap dari langganan saya, selalunya isi kari ayam atau udang. Sukaa sangat.

    Kalo disini karipap sebutannya pastel. Tp isinya beda.

    Biasanya isi bihun, atau sayuran . Kdg Diisi telur juga. Saya suka 2-2 nya. Yg penting makan saat panas 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tradisional nya.. Emang isi nya ubi kentang @ ubi keledek...
      Kalau isinya udah lain, itu inovasi.. Supaya lagi banyak pilihan karipap nya, untuk marketing..

      Kalau yang isi sayuran, selalu lah kita panggil popiah..
      Isi bihun, tak pernah ada di sini.. Rasa nya kak linda lah..

      Delete
  10. Xpa ..janji sedap dan isi karipap tak terburai keluar time menggoreng

    ReplyDelete