Assalamualaikum..
nie lauk lunch hari sabtu semalam.
dok terperam dalam draft nie haa..
malas betul nak menaip rasenya..hihihi
ikan keli masak lemak cili padi + bendi dan tomato
ayam goreng, ikan keli goreng
kisah nya abang Mueez nak ikan keli masak lemak kencur.
mana lah linda nak cari kencur, kalau beli konfirm banyak, nak guna sikit je.
jadi masak lemak cili padi lah..
Alhamdulillah.
nanti rajen linda up entry melawat Muzium Negara.
gigih incikSuami ajak p Muzium Negara.
till then, see ya
Tak pernah masak ikan keli masak lemak cili api......kalau masak lemak lain pernah la. Lagi pun akak takut nak masak ikan keli sebab bentuk dia tu.
ReplyDelete🫢
DeleteKak Ezna.. Makan ikan keli tak? Hihihi.. Seram sikit lah bentuk ikan keli nie.. Terbayang hat lain pulak.. Tapi, kalau goreng garing2 sedap
DeleteIkan keli masak lemak ni ikan dia kena salai kan dulu ke?
ReplyDeleteLinda goreng je.. Tak salah pun
DeleteFav sy ni, Linda, ikan keli masak lemak cili padi. Kalau masak lemak kencur lagi sedap, kan.
ReplyDeleteA ah.. Masak kencur lagi sedap.. Kalau masak kencur, kuah lemak putih ja..
Deletefeveret nih ikan keli goreng..suka yg garing, bhg ekor..
ReplyDeleteMasa kecik2.. Lepas mak siap goreng ikan, ekor semua hilang.. Sebab linda dah patahkan dulu.. Hahaha
Deletesedapnya...lama dah x makan since PZ sakit saraf...x boleh makan ikan- ikan ada bisa plak...lama dah x masuk ikan keli kat rumah...
ReplyDeleteKena beli makan kt kedai jelah...
Deleteyumm yumm yumm
ReplyDeleteAlhamdulillah...
Deletesedapnyaaa....
ReplyDeletetapi nieyl kalau ikan keli suka masak sambal merah atau cili api..
a ah, masak kering2 gitu lagi sedap...kalau berkuah nie, time nak makan baru siram kan
Deletesaya suka ikan keli tp tak reti masak heheh so mkn kat kedai/tapau ajerrr laaa
ReplyDeletegoreng je mudah...hihihi...selalu kalau tak nak bagi letups sangat..minyak kena banyak...tenggelam ikan keli tu
DeleteKencur itu saya sukaaaaa sangat. Kalo di sini banyak kuliner yg pakai kencur. Favorit saya sambal tempe khas Sunda, Jawa barat. Mereka selalu pakai kencur. JD rasa sambal segar sangat.
ReplyDeleteTeman saya justru makan kencur mentah, digigit, Krn bagus utk menghilangkan batuk. Kalo dah biasa sedap memang 😄
banyak khasiat nya...kencur tu salah satu rahsia kesehatan orang jawa...hihihi...
Deletetapi ya, linda yang anak jawa nie pun, tak bisa makan begitu aja...hihihi
kencur tu cekur kan, sedap kak ana pernah makan ikan keli masak lemak kencur tu :)
ReplyDeletea ah kak ana...sama lah tu...sedap kan...
Deletenak rase lagi kick, cuba ikan puyu masak kencur plak..sedap
Akk pula buat Talapia Masak Lemak. Kalau berjiran boleh kita bertukar² lauk kan ahak!
ReplyDeletewah...talapia selalu linda goreng je...tapi, tula, kat rumah nie dedek sorang je anak yang makan ikan...yang lain kureng sikit
DeleteKencur tu nama lain dia Cekur ke?. Kalau Cekur ada akak tanam belakang rumah tapi kadang2 lupa ada pokok Cekur ni. Keli goreng sedap tapi akak takut nak goreng sebab nanti meletup-letup.
ReplyDeletea ah kak ezna..kencur = cekur...
Deletekena minyak banyak, tenggelam ikan keli tu, kurang sikit meletup2...tapi, rase yang buat meletup tu, kulit dia
suka ikan keli tp masak lemak tk pernh lg buat...biasa bakar/goreng tkpun masak berlado
ReplyDeleteIkan keli sedap masak kering2... Kalau nak masak lemak tu, nak makan baru kita campurkan
DeleteWow..sedappp tu
ReplyDeleteAlhamdulillah... Rezeki
Delete