Thursday, November 21, 2024

.: KUEWTIOW KUNGFU BY ME :.

Assalamualaikum

menu malam tadi..
terasa nak makan kuewtiow kungfu..

so, jadi lah buat dinner
kuah dia tu..linda pelik pulak nape tak pekat dan tak sticky sangat.
padahal dah masuk tepung..
sekali..salah tepung daa...
orang guna tepung jagung, linda p letak tepung ubi kayu pulak..hahaha
memang lah tak jadi

jom makan

buat cili potong sekali.
baru lah pedas2 gigit cili padi tu.

Alhamdulillah.

till then, see ya

 

32 comments:

  1. Adehhh..Silap tepung plk...Xpe la..janji kuah tu ada rasa..Sy suka ni..Tp susah nk cari dekat kedai yg pandai buat..Ade yg buat kuahnya ade telur & ade yg x letak telur dkt kuah. Sy suka kalo kuey teow tu di goreng crunchy dgn telur =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..kalau letak telur, kasi hancur, mcm fin Soup tu...hihihi..
      linda pun goreng jugak kuewtiow tu, tpi telur sikit je kot...lupa nak beli telur sekali semalam...

      Delete
  2. Kak SA suka menu kungfu, tapi mesti mee kuning la..hehehe...nampak sedap tu walau katanya tersilap tepung ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. linda kureng sikit mee kuning...memang suka kuewtiow je...hihihi...haa,tulah tu...Alhamdulillah, sedap jugak

      Delete
  3. Kalau letak tepung ubi kayu, dia jadi apa? Dulu² pernah buat gam dari tepung ubi kayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...tak jadi apa pun SK...biasa je...
      haa tulah, jadi gam boleh je, tapi tak memekatkan kuah pulak

      Delete
  4. nieyl sukaa...tapi biasanya nieyl sorang je yg makan kuey tiew ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat rumah semua makan kuewtiow nie...selalu apa linda makan, diorang akan makan, sebab linda yang tukang masak dekat rumah tu.. hahha

      Delete
  5. Kuah mee ni mcm senang je buat tp blom pernah lg try

    ReplyDelete
  6. kita tak gelakkan awak sebab salah tepung

    ReplyDelete
    Replies
    1. yakin tau masa masukkan tepung tu..tapi dah siap dok fikir, apsal tak pekat , tak sticky macma kat kedai tu.. hahaha

      Delete
  7. So camne rasa kalau letak tepung ubi kayu?. Tak gelak ya....sis nak tanya je....biasa la kadang kita pun tersilap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoi...ok je ka ezna nak gelak pun...kalau gelak, makna nya entry saya capai target lah...utk hiburkan hati org...hihihi...
      same je rasenya, cuma tak pekat n sticky lah..

      Delete
  8. Tapi....memang sedap masakan ni. Makan dengan cili potong perghhhh mengancam tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah tu..rase dah potong cili banyak..tapi, still tak cukup...hihihi

      Delete
    2. Tudiaaaa makan pedas kaw kaw ya Linda?....

      Delete
    3. kikiki...boleh lah kak Ezna..kdg2 makan pedas, ada masa tak makan jugak

      Delete
  9. Silap tepung pun apa adahal janji boleh dimakan

    ReplyDelete
  10. Akk pun pernah tersilap tepung, jom la kita gelak sama² ahahaha

    ReplyDelete
  11. laaaa... tak jadilah makan sambil berkungfu tu 😁
    Dia jadi macam kuah mi sup lah eh Linda.

    ReplyDelete
  12. Hahahahah jadi tak mengental ya kak 😅🤣. Tapi yg penting sedap kan 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya fanny.. Tak mengental jadinya... Hihihi...
      Itulah, yang penting rasanya sedap...

      Delete
  13. Buat sendiri mmg puas hati la..
    Tepung ubi katu pun ubi kayu la.. hahaha.. janji makan sedap :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Sedap..sendiri masak.. Sendiri puji

      Delete
  14. suka kuehtiaw kungfu...kuehtiaw tu biasa buat goreng skit lps tu salut telur br tuang kuah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah...goreng jugak tu sikit, tapi tak cukup telur nya...hahaha

      Delete