Sunday, January 14, 2024

. : POPCORN HANDMADE :.

Assalamualaikum

Hari nie baru berkeyakinan nak buat popcorn.. 
Lama dah beli bertih dekat kedai eco.. 

Nak ajak mengkopi dekat luar, bajet dah ciput nie.. 
Jadi ibu buat popcorn ler.. 

Beli kat kedai eco ja

Dalam 4 gengam cikpuanLinda letak
Basuh dulu dan toskan

Bila dah start kembang

After a while, kembang dah semua

Caramelnya.. 
Pakai brown sugar + margerin sikit

Tuang atas popcorn yang kembang tadi

Clear
Nampak sangat dah lama tak pergi tengok wayang... Hahaha

RESEPI POPCORN MENGGUNAKAN OVEN :

1. Letak bertih jagung dalam tray (dalam 3-4 gengam). 
2. Set suhu 180-200°c, 10-15 minit
3. Kembang semua, keluarkan
4. Cairkan gula untuk karamel nya
5. Tuang atas popcorn tadi dan gaul rata
6. Boleh terus dimakan


Baru pertama kali buat, dah keluarkan resepi... 
Kemain cikpuanLinda... Hahaha

Till then, see ya

30 comments:

  1. Alhamdulillah. menjadi dengan cantik popcornnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Boleh buat lepas teringin... Hihihi

      Delete
  2. Replies
    1. Lepas tu x taw pilih cerita apa... Semua slow stating... Last2 ibu tgok cite korea lah

      Delete
  3. Buat sendiri lagi best... yg kat panggung tu manis sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah.. Tulah, tp anak2 kabo x manis sgt... Tak sedap katanya, tp tetap habis juga

      Delete
  4. Saya pernah buat popcorn guna kuali tapi susah nak bajet dah kembang semua atau belum sebab penutupnya opaque. Masak guna oven tak pernah saya cuba lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak guna kuali, takde penutup besar.. Jd option nya oven je lah... Nk guna AF, takot tersangkut dekat coil dia... Hahaha... Tgok kt u tube, pkai AF je

      Delete
  5. first time tgk guna oven ni. cam best je kan. nanti nak try. besar lagi tempat popcorn tu berjogetkan, tak risau sesak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki...tp,better buat yang kosong je.. Lepas dah siap yg kosong nie, try buat bersalut pulak.. Dia x jd kembang sgt, lepas tu kalau kembang pun, caramel nya maken hangit.. Nie linda try n error ja, sebab kt umah xd penutup kuali... Jd x taw nk tutup kan dengan apa

      Delete
  6. Tak pernah wat sndri..ada jual di eco ye..kena cari ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda pun 1st time buat sendri... X taw apa nak dikunyah dah...hahaha...
      A ah, dekat eco sini memcm ada.. Barang2 kering pun Insya-Allah semua ada

      Delete
  7. Replies
    1. baru tahu cara2 nya...lepas nie boleh improvise lagi...hihihi

      Delete
  8. Replies
    1. geram tgok org lain buat...tp tulah, x pndai lagi nk sira...next time boleh cuba lagi

      Delete
  9. Nampak lebih mudah guna oven berbanding kuali. Boleh cuba ni nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try nanti...linda nk pkai kualai, tp xd penutup beso, jenuhh nak tangkap popcorm pulak nanti...hihihi

      Delete
  10. Tak pernah terfikir nak guna oven.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda sebab ad oven je nie kt umah... Tu yg try...

      Delete
  11. Pernah buat dan masak sendiri..tapi gak terlalu mengembang😁tapi pakai teflon

    ReplyDelete
  12. ammi punya bertih jagung ni rasa dah bertahun dalam bekas tipu2 tu. dari duduk kl membawa ke pindah balik seremban. masih duduk dalam bekas yg sama tak bergerak. Ahaksss

    ReplyDelete
  13. Bakar dalam oven tu mesti mahu meletup-letup dalam tu kan? Tapi apapun memang teringin nak buat popcorn versi sendiri bila memandangkan meletup-letup tu tak jadi terus nak buat.. ahaks.. 😁😂🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...dia letups letups manja je dalam oven tu...tak perasan pun...

      Delete
  14. lps ni bleh buat mcm garret popcorn pula. ada almond bagai😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudahnya, ibu je lah yg kena telan almond tu...kikiki..terus teringat biskut almond london tu...dedek ritu makan biskutnya aja, almond nya di masukkan balik dlm balang, dah lah homemade,almond seketui2...hahaha

      Delete